Droždí rozdrobíme do misky, posypeme lžící cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít na teplém místě kvásek.
V míse si smícháme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a vanilkový cukr, promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo nebo heru, kvásek a zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě cca 30 až 40 minut.
Když máme těsto vykynuté, rozdělíme ho na několik částí, ze kterých válíme válečky. Ty přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Vezmeme si nůž a rozkrojíme válečky na jednotlivé buchtičky (pro mě je tento způsob rychlejší, kdo si chce vyhrát, může si zvlášť vyválet každou buchtičku). Buchty pomažeme máslem nebo tukem, který jsme si rozehřáli. Čím víc natřené, tím lépe.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.
Krém: Do kastrolu nalijeme méko, ze kterého jsme si nechali cca 150 ml stranou. Do mléka nasypeme cukr a necháme přijít k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink a ten nalijeme do horkého mléka. Vaříme do zhoustnutí. Před koncem vaření přidáme rum.
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5…
více o Koláčky z listového těsta
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se…
více o Nekynuté buchtičky od Milči
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby,…
více o Znamenitá bramborová polévka