Droždí rozdrobíme do misky, posypeme lžící cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít na teplém místě kvásek.
V míse si smícháme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a vanilkový cukr, promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo nebo heru, kvásek a zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě cca 30 až 40 minut.
Když máme těsto vykynuté, rozdělíme ho na několik částí, ze kterých válíme válečky. Ty přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Vezmeme si nůž a rozkrojíme válečky na jednotlivé buchtičky (pro mě je tento způsob rychlejší, kdo si chce vyhrát, může si zvlášť vyválet každou buchtičku). Buchty pomažeme máslem nebo tukem, který jsme si rozehřáli. Čím víc natřené, tím lépe.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.
Krém: Do kastrolu nalijeme méko, ze kterého jsme si nechali cca 150 ml stranou. Do mléka nasypeme cukr a necháme přijít k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink a ten nalijeme do horkého mléka. Vaříme do zhoustnutí. Před koncem vaření přidáme rum.
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr, čokoládu, kakao a trochu vody. Uvedeme do varu a…
více o Štrúdlík s jablečnou nutelou
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Hned je smícháme s hrozinkami (příp. s borůvkami nebo brusinkami)…
více o Tvarohový nákyp s jablky
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Rozpečeme troubu.
V jedné misce smícháme všechny suché a proseté suroviny, v druhé všechny vlhké.
Do formy vysázíme…
více o Čokoládové muffiny bez másla
Veku nakrájíme na plátky. Máslo, česnek se solí a nakrájenou zelenou petrželkou utřeme do pěny a potřeme plátky veky z…
více o Australský česnekový chléb