Kvásek – do misky dáme trochu vlahého mléka, lžičku cukru, rozdrobené droždí a trochu hladké mouky. Necháme na teplém místě vykynout cca 20–30 minut.
Do mísy dáme prosetou mouku, cukr, sůl, koření, citronovou kůru a vše promícháme nasucho.
Přidáme rozpuštěné (změklé) máslo, žloutky, vlahé mléko a kvásek.
Zaděláme těsto – propracováváme až do momentu, kdy se již nelepí na stěnu mísy. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto na válu rozdělíme do hromádek, do každé dáme náplň (tvarohová, povidlová, maková, ořechová apod.), dobře uzavřeme a sázíme do pekáče s rozpuštěným sádlem. Poté opět přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Pečeme v troubě při teplotě 190 stupňů asi 20–30 minut.
Po upečení vyklopíme na prkénko. Buchty pocukrujeme a můžeme podávat. Podávají se otočené spodkem nahoru.