Smícháme droždí, trochu vlažného mléka, mouky a připravíme si kvásek. Než nám kvásek vykyne, tak do mísy nasypeme mouku, sůl, citronovou kůru, žloutky s cukrem rozmíchané ve zbytku vlažného mléka a rozpuštěný tuk. Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Pak těsto rozválíme, nakrájíme na kousky a doprostřed dáme lžičku povidel a zabalíme. Vymažeme pekáč rozpuštěným máslem a skládáme buchty těsně k sobě (strany buchet potíráme tukem, aby se neslepily), necháme ještě vykynout a pak upečeme v předehřáté troubě. Hotové pocukrujeme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová