Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a necháme během asi 5 minut vzejít kvásek. Ten vlijeme do mouky se solí a olejem, vypracujeme polotuhé těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu. Vmícháme nastříhané bylinky, těsto rozdělíme na dva díly a prohnětením vytvarujeme bochánky nebo veky, které dáme na vymazaný plech. Necháme hodinu kynout, potřeme vlažnou vodou a nožem jemně nakrojíme povrch chleba. Bochníky chleba vložíme do horké trouby.
Pečeme při teplotě 220 °C asi 20 minut, dalších 25 minut při snížené teplotě asi 180 °C a během pečení dvakrát potřeme vodou. Po vytažení z trouby bochník lehce poprášíme moukou.
Mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce smícháme dohromady. Zvlášť připravíme tvaroh. Polovinu těsta vlijeme…
více o Buchta s ovocem a tvarohem
Všechny sypké přísady promícháme, přidáme ostatní a vymícháme polotekuté těsto. Dle potřeby přidáme mléko. Nalijeme do…
více o Makovec se lněným semínkem
Zapékací mísu si vymažeme máslem(sádlem) a vyložíme plátky slaniny - i boky mísy.
Vařené oloupané brambory rozmixujeme…
více o Bramborová bašta – zapečená
Z koření připravíme marinádu, kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, přidáme marinádu a necháme chvilku odležet.
Na…
více o Kuřecí maso s pórkem na kari