stroužek
česnek
(před vložením na pánev rozmačkat)
50
g
parmazán
1
ks
francouzská bageta
1
lžíce
extra panenský olivový olej
Zálivka na salát
2
ks
žloutek
1
ks
citron
1
lžička
dijonská hořčice
10
g
parmazán
2
ks
ančovičky
(nejlépe Lorea filety v konzervě)
1
lžíce
balzamikový ocet
150
ml
extra panenský olivový olej
Zelenina na salát
2
ks
římský salát
(větší čerstvé kusy)
Postup přípravy receptu
Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu. Listy zbavené košťálu pak nakrájíme na pravidelné větší čtverce.
Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmezánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej, balzamikový ocet. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamícháme tak, aby vznikla hustší hmota zálivky. V případě, že je hmota příliš hustá, přidáváme olivový olej na jemné zředění. Ničím nedochucovat! Ingredience salátu jsou kořením.
Bagetu nakrájíme na pravidelné kostičky a nejprve dáme do trouby (nejlépe na pečicí papír) orestovat do doby, než začnou být krutony křupavé. Pozor, nepéct do příliš tmavé barvy. Křupavé krutony vytáhneme z trouby. Na pánev s olivovým olejem vložíme stroužky česneku, které nejprve v ruce zmáčkneme (uvolní se tak výrazná chuť česneku). Vložíme na pánev spolu s krutony a restujeme do mírně tmavé barvy.
Kuřecí maso budeme grilovat na kontaktním grilu 180–200 °C. Některé grily mají jen hodnoty 1–3, tedy zvolíme prostřední hodnotu 2. Pokud nemáte gril, pánev poslouží. Nejprve rozehřejeme gril, maso nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Jednotlivé plátky masa důkladně v ruce promneme, abychom vetřeli olej a koření. Vložíme na gril a grilujeme 2–3 minuty z každé strany, dokud není maso hotové. Pozor na prudké a dlouhé grilování, aby steak nebyl vysušený. Na zkoušku před dokončením můžete jeden plátek rozkrojit a zkontrolovat, je-li hotov. Hotové kuřecí plátky nakrájíme na jemné plátky.
Nejlépe ve větší míse si připravíme nakrájený římský salát, zalijeme rozmixovanou zálivkou a jemně vařečkami vmícháme směs do salátu, aby se nám všechny listy salátu spojily se zálivkou. Do hlubokého talíře vložíme jednotlivé porce salátu, naklademe nakrájené maso, posypeme krutony a nastrouháme na jemné plátky (hobliny) sýr.
Rýži uvaříme dle návodu. Maso osolíme a lehce naklepeme rukou a opečeme na olivovém oleji (celá prsíčka). Nakrájíme…
více o Rýžový salát s kuřecím masem
Oloupané brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, okurky na jemném, cibuli najemno nakrájíme, přidáme hořčici,…
více o Chlebíčky z mléčného baru
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, žloutky, kakao, vodu a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků.…
více o Řezy se šlehačkou a pudinkem
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně…
více o Zelné závitky s mletým masem
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s…
více o Cibulovo-česnekové plátky