Caesar salát s kuřecím masem

2.83

hodnoceno: 6
Příprava: 30 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Příprava masa na salát
    • sůl
    • 1
      lžíce olivový olej
    • 200
      g kuřecí prsa
    • pepř celý čerstvě umletý
  • Příprava krutonů
    • 4
      stroužek česnek (před vložením na pánev rozmačkat)
    • 50
      g parmazán
    • 1
      ks francouzská bageta
    • 1
      lžíce extra panenský olivový olej
  • Zálivka na salát
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžička dijonská hořčice
    • 10
      g parmazán
    • 2
      ks ančovičky (nejlépe Lorea filety v konzervě)
    • 1
      lžíce balzamikový ocet
    • 150
      ml extra panenský olivový olej
  • Zelenina na salát
    • 2
      ks římský salát (větší čerstvé kusy)

Postup přípravy receptu

  • Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu. Listy zbavené košťálu pak nakrájíme na pravidelné větší čtverce.

    RADA: Příprava salátu:

  • Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmezánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej, balzamikový ocet. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamícháme tak, aby vznikla hustší hmota zálivky. V případě, že je hmota příliš hustá, přidáváme olivový olej na jemné zředění. Ničím nedochucovat! Ingredience salátu jsou kořením.

    RADA: Příprava zálivky do salátu:

  • Bagetu nakrájíme na pravidelné kostičky a nejprve dáme do trouby (nejlépe na pečicí papír) orestovat do doby, než začnou být krutony křupavé. Pozor, nepéct do příliš tmavé barvy. Křupavé krutony vytáhneme z trouby. Na pánev s olivovým olejem vložíme stroužky česneku, které nejprve v ruce zmáčkneme (uvolní se tak výrazná chuť česneku). Vložíme na pánev spolu s krutony a restujeme do mírně tmavé barvy.

    RADA: Příprava krutonů:

  • Kuřecí maso budeme grilovat na kontaktním grilu 180–200 °C. Některé grily mají jen hodnoty 1–3, tedy zvolíme prostřední hodnotu 2. Pokud nemáte gril, pánev poslouží. Nejprve rozehřejeme gril, maso nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Jednotlivé plátky masa důkladně v ruce promneme, abychom vetřeli olej a koření. Vložíme na gril a grilujeme 2–3 minuty z každé strany, dokud není maso hotové. Pozor na prudké a dlouhé grilování, aby steak nebyl vysušený. Na zkoušku před dokončením můžete jeden plátek rozkrojit a zkontrolovat, je-li hotov. Hotové kuřecí plátky nakrájíme na jemné plátky.

    RADA: Příprava masa:

  • Nejlépe ve větší míse si připravíme nakrájený římský salát, zalijeme rozmixovanou zálivkou a jemně vařečkami vmícháme směs do salátu, aby se nám všechny listy salátu spojily se zálivkou. Do hlubokého talíře vložíme jednotlivé porce salátu, naklademe nakrájené maso, posypeme krutony a nastrouháme na jemné plátky (hobliny) sýr.

    RADA: Dokončení salátu:

  • Kuřecí maso můžeme nahradit grilovaným lososem. Dobrou chuť!
Zařazení: Salát Drůbeží

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: