Calzone – Plněná pizza

2.5

hodnoceno: 2
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Návrh na náplň
    • 2
      ks cibule 1–2
    • 1
      špetka sůl
    • 6
      ks rajčata 4–6
    • olivový olej
    • 4
      stroužek česnek 3–4
    • 50
      g anglická slanina
    • 70
      g ovčí sýr 50–70 , např. Feta
    • 1
      špetka provensálské bylinky
    • 200
      g žampiony 100–200
    • 50
      g salám Vysočina a Lovecký salám
  • Těsto
    • 1
      lžíce sůl
    • 3
      lžíce olivový olej
    • 250
      ml voda vlažná
    • 500
      g hladká mouka
    • 20
      g droždí
    • mouka na vál
    • 1
      špetka cukr

Postup přípravy receptu

  • Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání do trouby pizza složila tak, že jedna půlka pizzy spadla na druhou.
  • Mouku nasypeme do velké mísy. Vytvoříme tam velký důlek, do kterého nalijeme vodu. Do vody nadrolíme půl kostky droždí, tedy cca 20 g. Necháme 15 minut uležet. V tomto čase se droždí začne rozpouštet. Po 15 minutách je čas hníst vše, co jsme doposud dali do mísy. Při hnětení přidáme olivový olej a poté sůl a cukr. Je-li těsto moc řídké, je nutno přidat mouku. V opačném případě je přidáme trošku vody. Těsto má lepit jen trochu a sice tak, aby při pozdějším zpracování stačilo jen málo mouky na posypání válu. Když je těsto se všemi ingrediencemi prohnětené, přikryjeme mísu utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě asi tak dlouho, jak nám bude trvat příprava náplně.
  • Náplň lze vytvořit téměř jakoukoliv, tedy i vegetariánskou. Následující se osvědčila mně. Pro přípravu této náplně je nutné nakrájet cibuli na kolečka a žampiony na plátky. Pak oloupeme rajčata a odstraníme z nich jadérka. Dužinu nakrájíme na malé kostky a dusíme společně s kolečky cibule a prolisovaným česnekem na pánvi na troše olivového oleje. Asi za 3 minuty přidáme uzeniny, tj. Vysočinu, Lovecký salám a na kousky natrhané plátky anglické slaniny. Mírně okořeníme provensálským kořením. Až se z rajské dužiny vypaří voda, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Bude asi nutné přidat i trochu olivového oleje. Mírně osolíme a vše nyní dusíme 5–7 minut. Poté pánev sejmeme z plotny. Proces přípravy této náplně až k tomuto bodu trvá v průměru cca hodinu (pokud to trvá trošku déle, tak to nevadí). Nyní je opět čas věnovat se těstu. Vál posypeme moukou a na něm vytvoříme z asi třetiny těsta nejprve kouli (tim pádem se na těsto dostane další trocha mouky, která ulehčí vyválení těsta), mezi rukama z ní vytvoříme tlustší placku, ze které nakonec vyválíme válečkem velmi tenké těsto. V ideálním případě vlastníme kulatý plech na pizzu s nepřilnavým povrchem. Pokud ne, tak použijeme obyčejný plech, který bude nejspíš nutné vyložit pečicím papírem. Budeme se snažit z těsta nožem vytvořit souměrné kolo o pruměru cca 28 cm. Na jednu polovinu tohoto kola rozetřeme část naší náplně, tedy část směsi z pánve. Na okraji musíme nechat cca 1 cm bez náplně. Rozdrolíme 1/3 ovčího sýra na směs. Ať už máte jakoukoliv náplň, je nutné ji nakonec ještě mírně pokapat olivovým olejem. Druhou půlku kola nyní opatrně přeložíme přes půlku s náplní a okraje řádně přitlačíme k sobě. Pečeme při 250 °C několik minut.
  • Pizza je hotová, když těsto začíná mít barvu dozlatova. Mělo by pak být krásně křupavé. Ze zbytku těsta a směsi by mělo být možné vyrobit další dvě takove pizzy. Jídlo je hodně syté, takže jednomu člověku by jedna taková pizzová kapsa měla stačit. Podle tohoto receptu by se měli najíst 3 lidé.
  • Pár poznámek nakonec: Rajská dužina v navrhovaném receptu nahrazuje kečup nebo jiné podobné produkty. Čerstvá dužina je však mnohem lepší, navíc při vaření mnohem lépe ochutí ostatní ingredience, zejména této náplně. Přestože uzeniny v tomto receptu moc italsky nezní, tak italsky chutnají, když se udělají na daný způsob. Lovecký salám má navíc podobnou chuť jako některé italské šunky a salámy. Občas se hodí jíst pizzu Calzone příborem, neboť naplň může být tekoucí, většinou ale není.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: