Celožitný tmavý chléb

3.31

hodnoceno: 13
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      lžička sůl
    • 0,3
      ks droždí čerstvé (při kvalitním kvásku i méně)
    • 1
      lžička kmín
    • 300
      g mouka
    • 200
      g celozrnná žitná mouka
    • 300
      ml melta 250–300 ml nebo jiného kávovinového nápoje
    • 250
      ml kvásek hustý žitný
    • 2
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

  • Meltu necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Kvásek odměřujeme zamíchaný, aby v něm nebyly bubliny. Do domácí pekárny dáme nejprve Meltu, pak kvásek, rozdrobíme na to droždí a posypeme cukrem (v tomto případě nelze použít odložený start. Pak dáme obě mouky, uděláme do ní důlek a nasypeme tam sůl a zahrneme. Nakonec můžeme přidat kmín.
  • Těsto je dost husté a lepkavé, tak je možné, že ho bude mít pekárna problém uhníst. V tom případě jí musíme pomoci ručně. Těsto by mělo kynout 2 hodiny v teple, nebo přes noc ve studenu. Pečeme 70 minut. Pokud nemáme pekárnu, tak můžeme péct v troubě asi při 180 °C ve formě vyložené pečicím papírem.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: