kg
celozrnná žitná mouka
lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
1
lžíce
hnědý cukr
1
hrst
lněná semínka
3
lžička
mořská sůl
Postup přípravy receptu
V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalijeme pivem, kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, pak více vody. V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme a opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečicí papír je také v pořádku. Dáme do vyhřáté trouby péct na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme, dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30–40 minut. Vyzkoušíme špejlí. Jestliže chléb ještě není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme dalších 30 minut. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a zdravý.
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na…
více o Bramborový salát s majonézou
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč