Celozrnný pivní chléb

2.64

hodnoceno: 14
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      kostka droždí nebo 4 lžíce sušeného
    • 1
      hrst kmín
    • 1
      lahev pivo pokojová teplota
    • 1
      hrst slunečnicová semínka
    • 1
      hrst sezamová semínka
    • 1
      hrst ovesné vločky
    • 1
      hrst dýňová semínka
    • 2
      hrst pšeničný šrot
    • 1
      kg celozrnná žitná mouka lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
    • 1
      lžíce hnědý cukr
    • 1
      hrst lněná semínka
    • 3
      lžička mořská sůl

Postup přípravy receptu

  • V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalijeme pivem, kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, pak více vody. V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme a opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
  • Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečicí papír je také v pořádku. Dáme do vyhřáté trouby péct na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme, dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30–40 minut. Vyzkoušíme špejlí. Jestliže chléb ještě není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme dalších 30 minut. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
  • Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a zdravý.
Zařazení: Ostatní Pečiva

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.