Ušleháme vejce, cukr a tuk nejlépe v robotu. Potom přidáme ostatní suché přísady a nakonec přiléváme mléko. Promícháme a těsto nalijeme na vymaštěný a strouhankou nebo hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Příp. plech vyložíme papírem na pečení a nevymašťujeme. Povrch uhladíme a pečeme asi 30 minut.
Upečený a ještě vlažný moučník potřeme džemem, do kterého jsme přidali několik lžic rumu a po krátkém zaschnutí polijeme čokoládovou polevou. Použijeme polevu hotovou v sáčku (koupenou v supermarketu) nebo doma vyrobíme z čokolády na vaření nebo z kakaa, jak je kdo zvyklý. Na polevu ještě před zaschnutím poklademe kousky kompotovaného ananasu, který jsme před tím nechali okapat.
Po zaschnutí čokolády krájíme řezy, které zdobíme ušlehanou šlehačkou – nejlépe neslazenou a můžeme posypat trochou strouhané čokolády.
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce…
více o Koprová omáčka od maminky
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně…
více o Zelné závitky s mletým masem
Špenátová omáčka: na plátku Hery osmahneme ciibulku, přidáme rozkrájený mražený špenát (je dobré koupit již naporcovaný…
více o Gnocchi se špenátem a nivou