Na oleji, nejlépe olivovém, zesklovatíme cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a česnek nakrájený na plátky a orestujeme. Vlijeme rajčatový protlak, zasmažíme a rozředíme vodou (1–2 dcl dle kvality protlaku). Osolíme, opepříme, vaříme 10 minut. Nakonec ochutíme oreganem, přisladíme a přidáme citronovou šťávu dle chuti. Omáčkou přelijeme dopředu uvařené těstoviny a posypeme strouhaným sýrem.
Rajčatové protlaky bohužel nejsou moc kvalitní, proto je třeba hodně solit a dochutit cukrem a citronem.
Z 80 g cukru uděláme světlý karamel, zamícháme do něj ořechy a odstavíme na pečicí papír vychladnout, vzniklou hmotu…
více o Ztuhlý úsměv (oříškový krém)