lžíce
cukr krupice
pokud jsou sladká jablka, tak méně
Postup přípravy receptu
Zelí nakrouháme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme, jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr do světle hnědé medové konzistence. Na karamel dáme nakrájenou cibuli, přidáme kachní sádlo, začneme míchat a cibuli necháme zesklovatět.
Přidáme zelí a dobře promícháme. Chvíli restujeme, zastříkneme červeným vínem a necháme odpařit.
Vložíme jablka, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dobře promícháme. Přikryjeme poklicí, ztlumíme plamen a za občasného promíchání necháme cca 10 minut dusit ve vlastní šťávě. Nakonec dochutíme solí, bílým vinným octem a cukrem.
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Z 80 g cukru uděláme světlý karamel, zamícháme do něj ořechy a odstavíme na pečicí papír vychladnout, vzniklou hmotu…
více o Ztuhlý úsměv (oříškový krém)
Do vroucí vody vložíme hlávku zeli, a spařené listy postupně odtrháváme, odřízneme tvrdší část listu, která spojuje…
více o Holubci od rodilé Ukrajinky