Česnek oloupeme a půlku hlavičky rozkrájíme po stroužkách na slabá kolečka. Ta orestujeme na rozpáleném sádle či másle dozlatova. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky očištěné brambory. Hodíme je k česneku a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme (pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu, ve které rozpustíme půl kostky masoxu, vodu poté už solíme s opatrností).
Mezitím si zbytek česneku slisujeme nebo vidličkou rozmačkáme. Po změknutí brambor přidáme takto rozmačkaný česnek, do hrsti nasypeme majoránku, kterou v ruce ještě třením dlaní o sebe rozmělníme (majoránka pustí více chuti) a vhodíme do polévky. Již déle nevaříme (maximálně dvě minuty, aby česnek nezhořkl). Jestliže se vám česnečka zdá moc česneková, stačí přidat rozmíchané vejce, které chuť česneku vytáhne. Pokud se vám polévka bude zdát „bez chuti", doporučuji přisypat trochu vegety nebo sójové omáčky.
Hotovou polévku lijeme do talíře, ve kterém je již nastrouhaný eidam a nakrájená nať jarní cibulky. Můžeme přisypat nakrájenou šunku, osmaženou slaninku či chlebové krutony, vše dle chuti strávníků.
Plátky sýru rozložíme na plech, na kterém máme buď silikonovou podložku nebo pečicí papír. Plátky se musí překrývat,…
více o Sýrová roláda pro labužníky
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr, čokoládu, kakao a trochu vody. Uvedeme do varu a…
více o Štrúdlík s jablečnou nutelou
Paprikové lusky nasucho opražíme na pánvi až začnou hnědnout. Vložíme je do igelitového sáčku a necháme zapařit. Poté z…
více o Pařené papriky (Bulharsko)
Ušlehat žloutky s cukrem, vodou, olejem, přidat mouku s práškem do pečiva, nakonec vmíchat sníh z bílků, rozdělit těsto…
více o Mandarinkové krémové řezy