Česnek oloupeme a půlku hlavičky rozkrájíme po stroužkách na slabá kolečka. Ta orestujeme na rozpáleném sádle či másle dozlatova. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky očištěné brambory. Hodíme je k česneku a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme (pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu, ve které rozpustíme půl kostky masoxu, vodu poté už solíme s opatrností).
Mezitím si zbytek česneku slisujeme nebo vidličkou rozmačkáme. Po změknutí brambor přidáme takto rozmačkaný česnek, do hrsti nasypeme majoránku, kterou v ruce ještě třením dlaní o sebe rozmělníme (majoránka pustí více chuti) a vhodíme do polévky. Již déle nevaříme (maximálně dvě minuty, aby česnek nezhořkl). Jestliže se vám česnečka zdá moc česneková, stačí přidat rozmíchané vejce, které chuť česneku vytáhne. Pokud se vám polévka bude zdát „bez chuti", doporučuji přisypat trochu vegety nebo sójové omáčky.
Hotovou polévku lijeme do talíře, ve kterém je již nastrouhaný eidam a nakrájená nať jarní cibulky. Můžeme přisypat nakrájenou šunku, osmaženou slaninku či chlebové krutony, vše dle chuti strávníků.
Plátky sýru rozložíme na plech, na kterém máme buď silikonovou podložku nebo pečicí papír. Plátky se musí překrývat,…
více o Sýrová roláda pro labužníky
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Brambory uvaříme ve slupce. Slejeme vodu, oloupeme brambory a přes "takovéto kulaté" mačkátko na brambory promačkáme do…
více o Rychlý bramborový salát
Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny a přidáme sníh z bílků, mouku, citronovou kůru nebo kakao. Dáme na plech s pečícím…
více o Citronové nebo kakaové cukroví