Česnek oloupeme a půlku hlavičky rozkrájíme po stroužkách na slabá kolečka. Ta orestujeme na rozpáleném sádle či másle dozlatova. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky očištěné brambory. Hodíme je k česneku a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme (pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu, ve které rozpustíme půl kostky masoxu, vodu poté už solíme s opatrností).
Mezitím si zbytek česneku slisujeme nebo vidličkou rozmačkáme. Po změknutí brambor přidáme takto rozmačkaný česnek, do hrsti nasypeme majoránku, kterou v ruce ještě třením dlaní o sebe rozmělníme (majoránka pustí více chuti) a vhodíme do polévky. Již déle nevaříme (maximálně dvě minuty, aby česnek nezhořkl). Jestliže se vám česnečka zdá moc česneková, stačí přidat rozmíchané vejce, které chuť česneku vytáhne. Pokud se vám polévka bude zdát „bez chuti", doporučuji přisypat trochu vegety nebo sójové omáčky.
Hotovou polévku lijeme do talíře, ve kterém je již nastrouhaný eidam a nakrájená nať jarní cibulky. Můžeme přisypat nakrájenou šunku, osmaženou slaninku či chlebové krutony, vše dle chuti strávníků.
Plátky sýru rozložíme na plech, na kterém máme buď silikonovou podložku nebo pečicí papír. Plátky se musí překrývat,…
více o Sýrová roláda pro labužníky
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5…
více o Koláčky z listového těsta
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se…
více o Nekynuté buchtičky od Milči
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby,…
více o Znamenitá bramborová polévka