Česnek oloupeme a půlku hlavičky rozkrájíme po stroužkách na slabá kolečka. Ta orestujeme na rozpáleném sádle či másle dozlatova. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky očištěné brambory. Hodíme je k česneku a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme (pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu, ve které rozpustíme půl kostky masoxu, vodu poté už solíme s opatrností).
Mezitím si zbytek česneku slisujeme nebo vidličkou rozmačkáme. Po změknutí brambor přidáme takto rozmačkaný česnek, do hrsti nasypeme majoránku, kterou v ruce ještě třením dlaní o sebe rozmělníme (majoránka pustí více chuti) a vhodíme do polévky. Již déle nevaříme (maximálně dvě minuty, aby česnek nezhořkl). Jestliže se vám česnečka zdá moc česneková, stačí přidat rozmíchané vejce, které chuť česneku vytáhne. Pokud se vám polévka bude zdát „bez chuti", doporučuji přisypat trochu vegety nebo sójové omáčky.
Hotovou polévku lijeme do talíře, ve kterém je již nastrouhaný eidam a nakrájená nať jarní cibulky. Můžeme přisypat nakrájenou šunku, osmaženou slaninku či chlebové krutony, vše dle chuti strávníků.
Plátky sýru rozložíme na plech, na kterém máme buď silikonovou podložku nebo pečicí papír. Plátky se musí překrývat,…
více o Sýrová roláda pro labužníky
Droždí s cukrem rozmícháme ve vlahém mléce a nalijeme do mouky s rozpuštěným máslem a troškou soli a vypracujeme těsto,…
více o Cibulový koláč – Zwiebelkuchen
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme.…
více o Maminčina jablečná buchta
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort
Vyšleháme mouku s vejcem. Poté pomalu přiléváme vodu. V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít…
více o Galletes - slane palacinky