Česnečka pro labužníky

2.67

hodnoceno: 3
Příprava: 20 minut
Porce: 4
Kalorie: 1 200 kJ

Suroviny

    • 2
      ks brambory
    • 1,5
      lžička sůl
    • 1
      svazek česnek dle chuti
    • 24
      g sádlo nebo máslo
    • 0,5
      hrst majoránka
    • 1
      svazek jarní cibulka
    • 1,5
      l drůbeží vývar
    • 1
      hrst sýr hrst na porci (dle chuti)
    • 0,5
      lžička pepř celý

Postup přípravy receptu

  • Česnek oloupeme a půlku hlavičky rozkrájíme po stroužkách na slabá kolečka. Ta orestujeme na rozpáleném sádle či másle dozlatova. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky očištěné brambory. Hodíme je k česneku a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme (pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu, ve které rozpustíme půl kostky masoxu, vodu poté už solíme s opatrností).
  • Mezitím si zbytek česneku slisujeme nebo vidličkou rozmačkáme. Po změknutí brambor přidáme takto rozmačkaný česnek, do hrsti nasypeme majoránku, kterou v ruce ještě třením dlaní o sebe rozmělníme (majoránka pustí více chuti) a vhodíme do polévky. Již déle nevaříme (maximálně dvě minuty, aby česnek nezhořkl). Jestliže se vám česnečka zdá moc česneková, stačí přidat rozmíchané vejce, které chuť česneku vytáhne. Pokud se vám polévka bude zdát „bez chuti", doporučuji přisypat trochu vegety nebo sójové omáčky.
  • Hotovou polévku lijeme do talíře, ve kterém je již nastrouhaný eidam a nakrájená nať jarní cibulky. Můžeme přisypat nakrájenou šunku, osmaženou slaninku či chlebové krutony, vše dle chuti strávníků.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: