Kuře osušíme, celé potřeme (i uvnitř) česnekem a osolíme. Necháme chvíli před pečením proležet v pekáčku, pak přilijeme vodu (vývar), přidáme plátky másla, cibuli a pečeme při 160 °C asi hodinku – dozlatova. Během pečení kuře podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.
Na másle lehce orestujeme žampiony, přilijeme víno, přidáme bobkový list, bylinky dle chuti osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak vlijeme smetanu smíchanou s moukou a krátce povaříme. Kuře vyjmeme a naporcujeme, do výpeku přilijeme žampionovo-bylinkovou omáčku a promícháme.
Kuře rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou. Podáváme s bramborovou přílohou, rýží nebo jen s čerstvým pečivem.
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
Osmahneme cibulku do zlatova, zaprášíme paprikou, pridáme pokrájenou klobásu s česnekem, zalijeme horkou vodou, pridáme…
více o Zelňačka pro moji milou
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky…
více o Nudlová polévka s mrkví