g
anglická slanina
nebo moravská, vahalova... , pokrájená na plátky, cca
150
ml
smetana ke šlehání
700
g
vepřové maso
50
g
uzený špek
vepřový vývar
nebo bujonu
2
lžíce
olej
Postup přípravy receptu
Plát masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem (2–3 stroužky) a poklademe slaninou. Plát masa pevně srolujeme, zpevníme nití.
V hrnci necháme na pokrájeném špeku a oleji zesklovatět cibuli, pak vložíme rolku, kterou necháme ze všech stran osmažit, přidáme rozetřený větší stroužek česneku, zalijeme vývarem a dusíme doměkka, občas otočíme a podle potřeby podlijeme.
Roládu vyjmeme na talíř, sundáme z ní provázek a pokrájíme na plátky, které udržujeme v teple.
Do vývaru přidáme na větší kusy pokrájené žampiony a smetanu, necháme krátce povařit. V malém množství studené vody (vývaru) rozmícháme hladkou mouku, kterou vývar zahustíme. Omáčku necháme provařit, případně ještě dochutíme solí, pepřem, česnekem.
Podávat můžeme téměř s jakoukoliv přílohou dle chuti. Plátky rolády dáme na talíř s přílohou, přelijeme žampionovou omáčkou a dozdobíme slabými plátky česneku.
Gnocchi uvaříme podle návodu na obalu nebo na másle opečeme dokřupava.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno…
více o Gnocchi se žampionovou omáčkou
Housku nakrájíme na malé kousky a zvlhčíme ji mlékem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme žampiony a…
více o Lilek se žampionovou náplní