V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu (jde to i ručně – v mikrotenovém šáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso).
Hmotu upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy vyložené pečicím papírem. Celou formu je potřeba dokonale vytřít máslem.
Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200 °C a připravíme krém.
Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny – zakysanou smetanu (250 g) a citronovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na 110 °C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme.
Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud se zavírají, vložíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna vychladnout.
Vychladlý zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne.
Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citronové šťávy.
Cukry, žloutky a máslo vyšleháme, přidáme citrónovou kůru se šťávou, jogurt, smetanu, mouku a nakonec ušlehaný bílek.…
více o Citrónovo-vanilkový pudink
Cibuli oloupene a nakrájíme na proužky a poklademe do pekáčku. Křidélka omyjeme, osolíme a opepříme a klademe na cibuli…
více o Kuřecí křidélka na pivě
V hrnci rozpustím máslo, přidám trochu dětské krupice. Při míchání současně nastrouhám trochu mrkve a celeru, přidám do…
více o Rychlá polévka s nudlemi
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v…
více o Africká lilková pomazánka
Osmahneme cibuli, vložíme na nudličky nakrájená játra a necháme smažit 15 min. na středním ohni. Poté vložíme zeleninu…
více o Kuřecí játra se zeleninou