Cheesecake čokoládový

2.33

hodnoceno: 3
Příprava: 120 minut
Porce: 10
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Korpus
    • 70
      g máslo
    • 10
      g kakao
    • 140
      g sušenky grahamové máslové sušenky
    • 30
      g cukr krupice
  • Sýrová směs
    • 3
      ks vejce
    • 80
      ml smetana ke šlehání
    • 80
      g čokoládová poleva nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru
    • 600
      g smetanový sýr sýr Philadelphia
    • 1
      lžička vanilkový extrakt
    • 150
      g cukr
  • Čokoládová poleva
    • 80
      g čokoládová poleva nebo 60 g čokolády na vaření + 10 g másla + 10 g krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  • Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu.
  • Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v kuchyňském robotu a vsypeme do mísy. Přidáme cukr, kakao, rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
  • Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, zavřeme dortovou obručí, vyplníme jej směsí, dobře vtlačíme – můžeme si pomoci skleničkou s rovným dnem. Po stranách vytlačíme malý nízký okraj.
  • Ve vyhřáté troubě zapečeme při 175 °C asi 15 minut (horkovzdušná trouba 160 °C).
  • Sýr Philadelphia metličkou nejprve prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr, opět prošleháme, přidáme vejce, prošleháme, vlijeme šlehačku, prošleháme, vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy prošleháme.
  • Tuto směs nalijeme na rozpečený korpus, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut při 175 °C, zmírníme a dopékáme při 140 °C ještě hodinu. V horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C 15 minut a 130 °C 1 hodinu.
  • Jakmile vyjmeme koláč z trouby, nožem obkroužíme okraj. Necháme vychladnout a potřeme čokoládovou polevou. Cheesecake necháme vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe do druhého dne).
  • Dort krájíme nožem, který si opláchneme v horké vodě a osušíme. Kývavým pohybem se nám podaří vytvořit krásné řezy.
Zařazení: Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: