Chléb „Šumava“

3

hodnoceno: 7
Příprava: 10 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      lžíce sůl
    • 400
      g hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
    • 500
      ml mléko vlažné
    • 1
      kostka droždí
    • 2
      lžíce kmín
    • 400
      g žitná chlebová mouka
    • 2
      lžíce mléko plnotučné na kvásek
    • 1
      lžička cukr do těsta, do kvásku další 1 lžička

Postup přípravy receptu

  • Nejprve začneme kváskem – do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny – voda, mléko nebo podmáslí. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octu, půl litru vlažného mléka, kvásek a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
  • Po hodině přendáme na plech s pečicím papírem a troubu předehřejeme na 220 stupňů. Bochník necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
  • Pak pečeme 15 minut na 220 stupňů, poté ubereme a dopékáme 35–45 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení 2–3x potřeme olejem nebo osolenou vodou.
  • Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Zařazení: Ostatní Pečiva

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: