Nejprve začneme kváskem – do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny – voda, mléko nebo podmáslí. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octu, půl litru vlažného mléka, kvásek a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po hodině přendáme na plech s pečicím papírem a troubu předehřejeme na 220 stupňů. Bochník necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
Pak pečeme 15 minut na 220 stupňů, poté ubereme a dopékáme 35–45 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení 2–3x potřeme olejem nebo osolenou vodou.
Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Maso osolíme a opepříme, popř. dokořeníme jiným kořením. Na každý plátek zvlášť přidáme worchestrovku a sojovku. Dále…
více o Nejjednoduší výborná marináda
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME.…
více o Bramborovo-vajíčková pomazánka