Nejprve začneme kváskem – do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny – voda, mléko nebo podmáslí. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octu, půl litru vlažného mléka, kvásek a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po hodině přendáme na plech s pečicím papírem a troubu předehřejeme na 220 stupňů. Bochník necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
Pak pečeme 15 minut na 220 stupňů, poté ubereme a dopékáme 35–45 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení 2–3x potřeme olejem nebo osolenou vodou.
Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Uvařená vejce, hermelín a eidam nastrouháme na hrubém struhadle. Papriku a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, přidáme…
více o Barevný hermelínový salát
Sojové kostky zalijeme soj.omáčkama a worchestrem,přilijeme vodu a uvaříme do měkka.Nakrájenou větší cibuli osmahneme…
více o Sojové maso se sojovou omáčkou
Roztopíme sádlo a vložíme nakrájenou cibuli a restujeme 5 min.pak zalijeme vodou.
Nakrájíme brambory na kostičky a…
více o Bramboračka pro malé kuchaře