Nejprve začneme kváskem – do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny – voda, mléko nebo podmáslí. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octu, půl litru vlažného mléka, kvásek a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po hodině přendáme na plech s pečicím papírem a troubu předehřejeme na 220 stupňů. Bochník necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
Pak pečeme 15 minut na 220 stupňů, poté ubereme a dopékáme 35–45 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení 2–3x potřeme olejem nebo osolenou vodou.
Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Vše dáme do mísy a vypracujeme nejlépe elektrickým ručním šlehačem. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy je hotové.…
více o Rybízový koláč s polevou
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a ponoříme je do misky s olejem. Postupně přidáváme všechny ingredience a nakonec…
více o Kuřecí kousky na medu a kari