Směs různých druhů mouky, soli a koření zalijeme trochou vody. Dle potřeby můžeme přidat olej.
Směs protřeseme, aby se voda vsákla a necháme cca 10 minut odstát.
Máme-li čas, necháme v lednici přes noc. Přidáme oříšky, Nori vločky, nebo na co dostaneme během odležení směsi chuť.
Vypracujeme středně husté až tuhé těsto. Nejlépe ručně. Těsto vyklopíme na velkou teflonovou pánev.
Pečeme nasucho nebo pod těsto kápneme trochu oleje. Rukou roztáhneme po celé ploše. Pokud je těsto tuhé, roztlačíme ho silou do stran.
Hřbet ruky si namočíme, pokud se těsto lepí.
Pánev dáme na plotnu a zapneme na maximum.
Přikryjeme poklicí. Po nahřátí plotny zmírníme příkon asi na polovinu.
Po 4–6 minutách se začnou zvedat tzv. hříbky a to je pravý čas placku obrátit.
Jde to lehce, placka se neroluje ani neláme.
Placka po otočení již voní, láká a zatím si k ní připravíme něco dobrého – popusťte uzdu fantazii, hodí se takřka cokoliv.
Pánev je stále přikrytá, dobré je zároveň nahřát servírovací talíř.
Druhá strana placky se peče také 5–6 minut.
Pokud placku osolíme jen trochu a z koření přidáme např. fenykl, skořici, badyán, anýz apod., je výborná i nasladko – s džemem, povidly a zakysanou smetanou, jogurtem a skořicí – jak je libo.
Vše smícháme dohromady, nalijeme do lahve a užijeme si pěkné Vánoce!
Je možné část Salka vyměnit za Pikao, nebo Tatra…
více o Vaječný likér snadno a rychle
Piškoty necháme v sáčku a válečkem na těsto je rozdrtíme. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a…
více o Velikonoční piškotová vajíčka
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vlažné máslo, nastrouhanou dýni, aroma, kokos, mouku s kypřidlem a rozinky…
více o Dýňová bábovka (řez) s kokosem