Směs různých druhů mouky, soli a koření zalijeme trochou vody. Dle potřeby můžeme přidat olej.
Směs protřeseme, aby se voda vsákla a necháme cca 10 minut odstát.
Máme-li čas, necháme v lednici přes noc. Přidáme oříšky, Nori vločky, nebo na co dostaneme během odležení směsi chuť.
Vypracujeme středně husté až tuhé těsto. Nejlépe ručně. Těsto vyklopíme na velkou teflonovou pánev.
Pečeme nasucho nebo pod těsto kápneme trochu oleje. Rukou roztáhneme po celé ploše. Pokud je těsto tuhé, roztlačíme ho silou do stran.
Hřbet ruky si namočíme, pokud se těsto lepí.
Pánev dáme na plotnu a zapneme na maximum.
Přikryjeme poklicí. Po nahřátí plotny zmírníme příkon asi na polovinu.
Po 4–6 minutách se začnou zvedat tzv. hříbky a to je pravý čas placku obrátit.
Jde to lehce, placka se neroluje ani neláme.
Placka po otočení již voní, láká a zatím si k ní připravíme něco dobrého – popusťte uzdu fantazii, hodí se takřka cokoliv.
Pánev je stále přikrytá, dobré je zároveň nahřát servírovací talíř.
Druhá strana placky se peče také 5–6 minut.
Pokud placku osolíme jen trochu a z koření přidáme např. fenykl, skořici, badyán, anýz apod., je výborná i nasladko – s džemem, povidly a zakysanou smetanou, jogurtem a skořicí – jak je libo.
Vše smícháme dohromady, nalijeme do lahve a užijeme si pěkné Vánoce!
Je možné část Salka vyměnit za Pikao, nebo Tatra…
více o Vaječný likér snadno a rychle
Osmahneme cibuli, vložíme na nudličky nakrájená játra a necháme smažit 15 min. na středním ohni. Poté vložíme zeleninu…
více o Kuřecí játra se zeleninou
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny
Nejprve oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme, s trochou cukru, sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, skořici a med,…
více o Mňamózní perníková bábovka
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami