Do mísy nalijeme část mléka, ve kterém rozpustíme droždí. Přisypeme hladkou mouku, sůl, zbytek mléka a olej. Zpracujeme tužší těsto (pokud se nedaří, přidáme hrubou mouku nebo strouhanku) a necháme cca 1 hodinu kynout. Po vykynutí z těsta uválíme silnější váleček, který nakrájíme na menší kousky. Ty zpracujeme v ruce na větší kuličky a necháme na vále cca 15 minut kynout. Poté na každý bochánek nasypeme trošku kmínu.
Pečeme na pečicím papíře v předem vyhřáté troubě na 150 °C. Bochánky jsou hotové, když mají zlatavou barvu a naskočí jim puchýře. Nakonec rozehřejeme máslo a bochánky potřeme mašlovačkou.
Tip: Do těsta také můžete přidat česnek nebo majoránku (případně obojí).
Z ingrediencí připravíme linecké těsto, které natlačíme do velkých lžic jako do formiček. Dáme na plech a podložíme tak…
více o Linecká velikonoční vejce
Necháme rozpustit máslo na pánvi, potom rozkvrdláme vajíčka v hrnečku, vajíčka osolíme a opepříme, rozkvrdlané vajíčka…
více o Míchaná vajíčka s pažitkou