Směs smícháme, udusáme a necháme odpočinout, až rohlíky vypijí vodu z brambor (30–120 minut). Pak uplácáme koule velikosti tenisového míčku a dáme vařit na pařák, který lehce pomastíme. Doba varu cca 15–20 minut, na pařáku se nepřevaří.
V létě skvělé třeba k cuketovému zelí a pečenému masu.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové