Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme je do poloměka. Mezitím na pánvi osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli do sklovata, na ni vložíme játra a prudce osmahneme. Osolíme, opepříme a odstavíme.
Dále si připravíme půl litru vývaru, třeba masox, lepší je drůbeží. Polouvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do pekáče dáme na dno vrstvu brambor, okmínujeme, na ně vrstvu orestovaných jater (všechno) a opět pokryjeme vrstvou zbylých brambor. Zalijeme vývarem a vložíme do trouby. Pečeme při 250 °C odkryté, až se vývar téměř vypeče a na bramborách se vytvoří kůrčička.
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s…
více o Nákyp s povidly a ořechy
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše