Brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle (na kaši) nebo rozmixujeme robotem, vodu nesléváme! Ve velké míse do brambor rozklepneme vejce, osolíme (dostatečně) a důkladně rozkvedláme metlou nebo vidličkou. Povrch kaše zasypeme částí mouky a rozmícháme. Mouku přidáváme po částech, až vznikne řídké těstíčko, které již nepouští moc vody. Množství potřebné mouky závisí na obsahu šťávy v bramborách. Těstíčko klademe do středu teflonové pánve bez tuku (asi 3 vrchovaté lžíce na 1 placku) a ihned jej lžící roztáhneme po celé pánvi. Pečeme, dokud nebude spodní strana zlatavá, pak obrátíme a dopečeme druhou stranu. Pozor – první placku klademe na ještě studenou pánev, abychom si pánev nezničili, po sejmutí každé placky klademe další těstíčko okamžitě nebo dáme pánev na chvíli stranou z ohně. Nejlepší placky se pečou na kachlových kamnech přímo na plotně (vyčištěné), můžete tak péct několik placek najednou (vyžaduje zkušenosti).
Jednoduchá varianta: Placky ještě teplé potřeme máslem a klademe na sebe.
Oblíbená varianta: Upečené placky natrháme na malé kousky, dáme do velké mísy, přilijeme rozpuštěné máslo a kysanou smetanu a promícháme. Děti placky milují namazané máslem a posypané cukrem.
Tradiční varianta: Škvarky ohřejeme v horkém sádle a každému strávníkovi nalijeme sádlo se škvarkama do mističky, do které si bude placky namáčet a kousky placek lovit škvarky (jíme zásadně rukama!). Doporučuji bryndák a omyvatelný ubrus.
Další varianty: Místo škvarků použijeme opečenou anglickou slaninu, případně i bůček nakrájený na kostičky a vypečený na pánvi, můžeme smíchat s kyselým zelím.
Vydatná varianta: Placky podáváme se smetanovou houbovou omáčkou (houby usmažíme na sádle s kmínem, případně cibulí, dusíme s vodou doměkka, zahustíme moukou rozmíchanou ve sladké nebo kyselé smetaně, případně dochutíme octem a dovaříme). Omáčku podáváme v mističce, placky zvlášť. Jíme rukama (místo lžíce použijeme kusy placek) nebo omáčku lžící.
Uděláme kvásek z cukru, droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Vejce našleháme s cukrem, přidáme olej, jogurt, mléko, mouku, na kousky nalámanou čokoládu na vaření a prášek do pečiva…
více o Jogurtové řezy s pudinkem
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou