Brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle (na kaši) nebo rozmixujeme robotem, vodu nesléváme! Ve velké míse do brambor rozklepneme vejce, osolíme (dostatečně) a důkladně rozkvedláme metlou nebo vidličkou. Povrch kaše zasypeme částí mouky a rozmícháme. Mouku přidáváme po částech, až vznikne řídké těstíčko, které již nepouští moc vody. Množství potřebné mouky závisí na obsahu šťávy v bramborách. Těstíčko klademe do středu teflonové pánve bez tuku (asi 3 vrchovaté lžíce na 1 placku) a ihned jej lžící roztáhneme po celé pánvi. Pečeme, dokud nebude spodní strana zlatavá, pak obrátíme a dopečeme druhou stranu. Pozor – první placku klademe na ještě studenou pánev, abychom si pánev nezničili, po sejmutí každé placky klademe další těstíčko okamžitě nebo dáme pánev na chvíli stranou z ohně. Nejlepší placky se pečou na kachlových kamnech přímo na plotně (vyčištěné), můžete tak péct několik placek najednou (vyžaduje zkušenosti).
Jednoduchá varianta: Placky ještě teplé potřeme máslem a klademe na sebe.
Oblíbená varianta: Upečené placky natrháme na malé kousky, dáme do velké mísy, přilijeme rozpuštěné máslo a kysanou smetanu a promícháme. Děti placky milují namazané máslem a posypané cukrem.
Tradiční varianta: Škvarky ohřejeme v horkém sádle a každému strávníkovi nalijeme sádlo se škvarkama do mističky, do které si bude placky namáčet a kousky placek lovit škvarky (jíme zásadně rukama!). Doporučuji bryndák a omyvatelný ubrus.
Další varianty: Místo škvarků použijeme opečenou anglickou slaninu, případně i bůček nakrájený na kostičky a vypečený na pánvi, můžeme smíchat s kyselým zelím.
Vydatná varianta: Placky podáváme se smetanovou houbovou omáčkou (houby usmažíme na sádle s kmínem, případně cibulí, dusíme s vodou doměkka, zahustíme moukou rozmíchanou ve sladké nebo kyselé smetaně, případně dochutíme octem a dovaříme). Omáčku podáváme v mističce, placky zvlášť. Jíme rukama (místo lžíce použijeme kusy placek) nebo omáčku lžící.
Uděláme kvásek z cukru, droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Vymícháme cukr s tukem, pak v míse nasledně smícháme všechny ingrediencie spolu. Tvarujeme malé kuličky, které stlačíme…
více o Celozrnná vánoční kolečka
Rýži uvaříme v lehce osolené vodě raději více do měkka. Prochladlou smícháme s ostatními surovinami. Necháme chvíli…
více o Rýžové lívanečky s tvarohem
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
1. Řepu uvařte v páře, zchlaďte, oloupejte, nakrájejte na větší kousky.
2. Dejte di mixéru s polu s nakrájeným bílým…
více o Pantzarosalata Hany Michopolu