g
hovězí maso
:zadní, přední, kližka... nebo vepřová plec krkovice nebo kýta
sůl
a pepř
drcený kmín
na špičku lžičky
50
g
uzený špek
nebo slanina
olej
3
ks
cibule
dle velikosti 2 -
1
ks
česnek
- palička
800
ml
vývar
cca
hladká mouka
na zahuštění
Postup přípravy receptu
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s malým množstvím oleje, pokrájenou cibulí smažíme dosklovata, pak přidáme polovinou hrubě nasekaného česneku vše osmažíme dozlatova. Přidáme z obou stran osmažit připravené plátky masa. Pak k masu dáme zbylý nasekaný česnek, ochutíme kmínem, pepřem a solí, vše zalijeme vývarem a dusíme za občasného promíchání a podlití dle potřeby pod poklicí doměkka. V malém množství studené vody nebo vývaru rozmícháme cca 2-3 lžíce mouky, kterou omáčku zahustíme dle potřeby a vše ještě krátce provaříme.
Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami, dozdobíme tenkými plátky cibule a česneku.
Jako obměnu můžeme do omáčky přidat čerstvé nebo sušené houby nebo zázvor.
Vejce našleháme s cukrem, přidáme olej, jogurt, mléko, mouku, na kousky nalámanou čokoládu na vaření a prášek do pečiva…
více o Jogurtové řezy s pudinkem
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou