g
hovězí maso
:zadní, přední, kližka... nebo vepřová plec krkovice nebo kýta
sůl
a pepř
drcený kmín
na špičku lžičky
50
g
uzený špek
nebo slanina
olej
3
ks
cibule
dle velikosti 2 -
1
ks
česnek
- palička
800
ml
vývar
cca
hladká mouka
na zahuštění
Postup přípravy receptu
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s malým množstvím oleje, pokrájenou cibulí smažíme dosklovata, pak přidáme polovinou hrubě nasekaného česneku vše osmažíme dozlatova. Přidáme z obou stran osmažit připravené plátky masa. Pak k masu dáme zbylý nasekaný česnek, ochutíme kmínem, pepřem a solí, vše zalijeme vývarem a dusíme za občasného promíchání a podlití dle potřeby pod poklicí doměkka. V malém množství studené vody nebo vývaru rozmícháme cca 2-3 lžíce mouky, kterou omáčku zahustíme dle potřeby a vše ještě krátce provaříme.
Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami, dozdobíme tenkými plátky cibule a česneku.
Jako obměnu můžeme do omáčky přidat čerstvé nebo sušené houby nebo zázvor.
V misce smícháme tvaroh, vejce, sůl, pudink a přisypáváme dětskou krupici, až nám vznikne těsto trochu hustší než na…
více o Tvarohové halušky s jahodami
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi…
více o Štóla marcipánová ovocná
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě
Všechnu zeleninu si omyjeme a nakrájíme.
Nakrájenou zeleninu si rozdělíme do 5-ti misek a můžeme podávat samotné či s…
více o Zeleninový salát Barevňák