g
hovězí maso
:zadní, přední, kližka... nebo vepřová plec krkovice nebo kýta
sůl
a pepř
drcený kmín
na špičku lžičky
50
g
uzený špek
nebo slanina
olej
3
ks
cibule
dle velikosti 2 -
1
ks
česnek
- palička
800
ml
vývar
cca
hladká mouka
na zahuštění
Postup přípravy receptu
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s malým množstvím oleje, pokrájenou cibulí smažíme dosklovata, pak přidáme polovinou hrubě nasekaného česneku vše osmažíme dozlatova. Přidáme z obou stran osmažit připravené plátky masa. Pak k masu dáme zbylý nasekaný česnek, ochutíme kmínem, pepřem a solí, vše zalijeme vývarem a dusíme za občasného promíchání a podlití dle potřeby pod poklicí doměkka. V malém množství studené vody nebo vývaru rozmícháme cca 2-3 lžíce mouky, kterou omáčku zahustíme dle potřeby a vše ještě krátce provaříme.
Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami, dozdobíme tenkými plátky cibule a česneku.
Jako obměnu můžeme do omáčky přidat čerstvé nebo sušené houby nebo zázvor.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Misku vymažeme lžící oleje a na dno střídavě přes…
více o Rajčata zapečená s mozzarelou
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
Rajčata nakrájejte na plátky a povařte při 750 W po dobu 6–8 minut, dokud se slupka neodděluje sama. Rajčata oloupejte…
více o Tomatová polévka – Jet Chef
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem
Dvě hrsti sušených hub (nejmíň čtyři) namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou…
více o Houbová omáčka jednoduchá
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Tuňáka dáme do misky. K tuňákovi přidáme pomazánkové máslo a nájemno nakrájenou cibulku. Přidáme…
více o Bagety s tuňákovou pomazánkou