Utřeme máslo s cukrem a postupně přidáme vejce a žloutek. Do našlehané hmoty přidáme prosátou mouku. Měla by být stejná teplota všech surovin, včetně mouky. Kdyby bylo vejce studené, máslo by se srazilo a pokud by byla studená mouka, bylo by těsto tuhé a nešlo by správně roztírat.
Širokou stěrkou hmotu natíráme na papír na pečení. Důležité je dodržet rovnoměrné rozetření, ať to není moc hrbolaté. Špatně by se propékalo. Dělám to tak, že ustřihnu papír přesně na plech a na válu to natírám na papír. Jde to na válu lépe, nepřekáží nám okraje plechu.
Pak jen papír přeneseme na plech. Dáme zapéct při 175 °C do světlounce růžova, těsto se pak bude ještě péct. Plech vytáhneme a ještě horké namažeme vrstvou rybízové marmelády.
Necháme zaschnout a mezitím si ušleháme pevný sníh z poloviny cukru a opatrně vmícháme ořechy, zbytek cukru a citronovou šťávu. Pěkně hmotu rozetřeme na marmeládu a dáme zapéct při 150–160 °C dorůžova.
Krájíme vlažné na čtverečky – já doma vykrajuji rohlíčky kolečkem na linecké.
Maso vymícháme spolu s vejcem, kořením a 1 dl vody. Zahustíme zelím a strouhankou a vytvarujeme hladké kulaté placičky,…
více o Sekane znojemske biftecky
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto…
více o Česnekové okurky sterilované
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
Uvaříte těstoviny, propláchnete studenou vodou a necháte okapat. V salátové míse je promíchejte se 2 lžícemi oleje.…
více o Těstovinový salát se šunkou