Utřeme máslo s cukrem a postupně přidáme vejce a žloutek. Do našlehané hmoty přidáme prosátou mouku. Měla by být stejná teplota všech surovin, včetně mouky. Kdyby bylo vejce studené, máslo by se srazilo a pokud by byla studená mouka, bylo by těsto tuhé a nešlo by správně roztírat.
Širokou stěrkou hmotu natíráme na papír na pečení. Důležité je dodržet rovnoměrné rozetření, ať to není moc hrbolaté. Špatně by se propékalo. Dělám to tak, že ustřihnu papír přesně na plech a na válu to natírám na papír. Jde to na válu lépe, nepřekáží nám okraje plechu.
Pak jen papír přeneseme na plech. Dáme zapéct při 175 °C do světlounce růžova, těsto se pak bude ještě péct. Plech vytáhneme a ještě horké namažeme vrstvou rybízové marmelády.
Necháme zaschnout a mezitím si ušleháme pevný sníh z poloviny cukru a opatrně vmícháme ořechy, zbytek cukru a citronovou šťávu. Pěkně hmotu rozetřeme na marmeládu a dáme zapéct při 150–160 °C dorůžova.
Krájíme vlažné na čtverečky – já doma vykrajuji rohlíčky kolečkem na linecké.
Plátky brambor vaříme 10 minut. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek, cibuli, opékáme 3-4 minuty. Na pánev přidáme…
více o Brambory s mandlemi a roketou
Housku nakrájíme na malé kousky a zvlhčíme ji mlékem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku , přidáme žampiony a…
více o Lilek se žampionovou náplní
1. Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a…
více o Zapečené brambory s nádivkou
Nejprve si připravíme zálivku. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s olejem (cca 2 lžíce), osolíme a vytrvale mícháme v…
více o Ledový salát s extra zálivkou
Citrónový krém
1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se…
více o ČOKOLÁDOVO-CITRÓNOVÝ MERINGUE