Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme a rozšleháme s vodou a vínem. Dobře provaříme. Přidáme sůl, podle chuti cukr, jemně ustrouhanou citrónovou kůru a vylisovanou šťávu. Před podáváním vmícháme ve dvou lžících studené vody rozšlehané žloutky a jemně sekanou petržel.
Omáčku už jen prohřejeme a podáváme k vařeným a pečeným rybám, na zeleninu (vařený květák, pórek, chřest apod.), nebo na vařenou a dušenou drůbež.
1. Dáme vařit penne.
2. Mezitím nakrájíme cibuli a šunku na kostičky.
3. Osmahneme cibuli na oleji a až bude cibule…
více o Penne se smetanovou omáčkou
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka