Den dopředu prsíčka naklepeme a rozkrojíme napůl. Lehce osolíme, vložíme do misky a postupně plátek po plátku potíráme šťávou vymačkanou z citronu a smíchanou s olejem.
Pokud marináda zbyde, zalijeme jí prsíčka (nejlépe tak, aby byla všechna potopená). Necháme v lednici odležet 1 den, pokud máme možnost, jednou je přeskládáme, aby byly všechny plátky stejnoměrně marinované. Druhý den plátky okapeme a zlehka je obalíme hladkou moukou. V pánvičce rozpálíme sádlo (či olej) a postupně všech 8 kousků zprudka osmahneme. Rozložíme je do pekáčku či remosky, do kterého jsme dali na jemné plátky nakrájenou cibuli. Výpek na pánvi zalijeme zbytkem marinády a případně podlijeme trochou vody a odvaříme. Podlijeme plátky v pekáči (remosce) a dáme na cca 15 minut zapéci.
Mezitím si rozpůlíme hrušky a vykrojíme jadřinec. Pokud má hruška tvrdou slupku, můžeme ji oloupat. Máme-li hrušky kompotované, otevřeme kompot a necháme ovoce okapat. Na zapečené maso rozložíme hrušky vypouklou stranou nahoru a na každou dáme plátek sýra. Pokud máme rádi více šťávy, je poslední šance maso trochu podlít. Dáme ještě krátce zapéci (cca 5–10 minut), aby sýr zezlátl a můžeme servírovat.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží a okurkem.
Kuře omyjeme a dobře ho osušíme (i zevnitř) papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho nasekáme.…
více o Citronové kuře s rozmarýnem
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Maliny rozšlehám s mlékem, žloutky se škrobem. Mléko s malinami zahřejeme na 60 stupňů a přidáme cukr se škrobem. Vždy…
více o Malinový krém na makrónky
Stejně velké nové brambůrky neloupeme, pouze důkladně očistíme a osušíme a upečeme je na suchém plechu do tmavě hněda.…
více o Dědovy pikantní brambůrky