Den dopředu prsíčka naklepeme a rozkrojíme napůl. Lehce osolíme, vložíme do misky a postupně plátek po plátku potíráme šťávou vymačkanou z citronu a smíchanou s olejem.
Pokud marináda zbyde, zalijeme jí prsíčka (nejlépe tak, aby byla všechna potopená). Necháme v lednici odležet 1 den, pokud máme možnost, jednou je přeskládáme, aby byly všechny plátky stejnoměrně marinované. Druhý den plátky okapeme a zlehka je obalíme hladkou moukou. V pánvičce rozpálíme sádlo (či olej) a postupně všech 8 kousků zprudka osmahneme. Rozložíme je do pekáčku či remosky, do kterého jsme dali na jemné plátky nakrájenou cibuli. Výpek na pánvi zalijeme zbytkem marinády a případně podlijeme trochou vody a odvaříme. Podlijeme plátky v pekáči (remosce) a dáme na cca 15 minut zapéci.
Mezitím si rozpůlíme hrušky a vykrojíme jadřinec. Pokud má hruška tvrdou slupku, můžeme ji oloupat. Máme-li hrušky kompotované, otevřeme kompot a necháme ovoce okapat. Na zapečené maso rozložíme hrušky vypouklou stranou nahoru a na každou dáme plátek sýra. Pokud máme rádi více šťávy, je poslední šance maso trochu podlít. Dáme ještě krátce zapéci (cca 5–10 minut), aby sýr zezlátl a můžeme servírovat.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží a okurkem.
Kuře omyjeme a dobře ho osušíme (i zevnitř) papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho nasekáme.…
více o Citronové kuře s rozmarýnem
Mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce smícháme dohromady. Zvlášť připravíme tvaroh. Polovinu těsta vlijeme…
více o Buchta s ovocem a tvarohem
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Přebrané, oprané a namočené fazole uvaříme doměkka (nerozvaříme) a necháme vychladnout. Scedíme je, v míse smícháme s…
více o Fazolový salát se slaninou