Den dopředu prsíčka naklepeme a rozkrojíme napůl. Lehce osolíme, vložíme do misky a postupně plátek po plátku potíráme šťávou vymačkanou z citronu a smíchanou s olejem.
Pokud marináda zbyde, zalijeme jí prsíčka (nejlépe tak, aby byla všechna potopená). Necháme v lednici odležet 1 den, pokud máme možnost, jednou je přeskládáme, aby byly všechny plátky stejnoměrně marinované. Druhý den plátky okapeme a zlehka je obalíme hladkou moukou. V pánvičce rozpálíme sádlo (či olej) a postupně všech 8 kousků zprudka osmahneme. Rozložíme je do pekáčku či remosky, do kterého jsme dali na jemné plátky nakrájenou cibuli. Výpek na pánvi zalijeme zbytkem marinády a případně podlijeme trochou vody a odvaříme. Podlijeme plátky v pekáči (remosce) a dáme na cca 15 minut zapéci.
Mezitím si rozpůlíme hrušky a vykrojíme jadřinec. Pokud má hruška tvrdou slupku, můžeme ji oloupat. Máme-li hrušky kompotované, otevřeme kompot a necháme ovoce okapat. Na zapečené maso rozložíme hrušky vypouklou stranou nahoru a na každou dáme plátek sýra. Pokud máme rádi více šťávy, je poslední šance maso trochu podlít. Dáme ještě krátce zapéci (cca 5–10 minut), aby sýr zezlátl a můžeme servírovat.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží a okurkem.
Kuře omyjeme a dobře ho osušíme (i zevnitř) papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho nasekáme.…
více o Citronové kuře s rozmarýnem
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku,…
více o Brambory zapečené s česnekem
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči