Cizrnu namočíme do studené vody na 12 hodin a pak uvaříme (v tlakovém hrnci 20 minut). Přidáme na kousky nakrájený celer, na kostky pokrájené brambory, dolijeme vodou na potřebné množství, osolíme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
V kastrůlku na troše oleje opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme mouku, krátce orestujeme, přidáme papriku, promícháme a zalijeme asi 1 dl vody. Rozvaříme nahladko. Vlijeme do polévky a necháme 5 minut provařit na slabém plamenu.
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté…
více o Smažené noky z bramborové kaše
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici…
více o Dobrá pomazánka na chlebíčky
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem.…
více o Olomoucká tvarohová pomazánka