Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po čtvrthodině přidáme pokrájené brambory a vše vaříme doměkka. Mezitím na trošce oleje (másla) necháme zesklovatět cibuli, zaprášíme ji moukou a paprikou a krátce orestujeme, zalijeme vývarem a ihned řádně promícháme, přidáme k čočce a vše společně povaříme s nastrouhaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem.
Klobásu pokrájíme na kolečka a dáme nasucho osmažit dozlatova.
Polévku nandáme na talíře, přidáme osmaženou klobásu a dozdobíme petrželkou.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny