Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po čtvrthodině přidáme pokrájené brambory a vše vaříme doměkka. Mezitím na trošce oleje (másla) necháme zesklovatět cibuli, zaprášíme ji moukou a paprikou a krátce orestujeme, zalijeme vývarem a ihned řádně promícháme, přidáme k čočce a vše společně povaříme s nastrouhaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem.
Klobásu pokrájíme na kolečka a dáme nasucho osmažit dozlatova.
Polévku nandáme na talíře, přidáme osmaženou klobásu a dozdobíme petrželkou.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Mouku prosejeme a na válu dobře zpracujeme s tvarohem, žloutkem, jogurtem (kysanou smetanou), solí, tukem (může být i…
více o Tvarohovo-jogurtové buchtičky
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata…
více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát