Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po čtvrthodině přidáme pokrájené brambory a vše vaříme doměkka. Mezitím na trošce oleje (másla) necháme zesklovatět cibuli, zaprášíme ji moukou a paprikou a krátce orestujeme, zalijeme vývarem a ihned řádně promícháme, přidáme k čočce a vše společně povaříme s nastrouhaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem.
Klobásu pokrájíme na kolečka a dáme nasucho osmažit dozlatova.
Polévku nandáme na talíře, přidáme osmaženou klobásu a dozdobíme petrželkou.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Těsto vyválíme na tloušťku 3 až 4 mm a vykrajujeme…
více o Linecké pečivo se sladidlem
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme…
více o Bratislavské plecko pro Aničku