Čočku uvaříme doměkka, z celeru oddělíme listy. Natě celeru nakrájíme najemno a orestujeme na cibulce. Listy celeru nasekáme nadrobno a vložíme do větší mísy. Dále do mísy přidáme čočku, ořechy, orestovaný celer, vejce, pepř, sůl a rozdrobíme droždí.
Přidáváme postupně mouku, aby vzniklo těsto husté asi jako na bramboráky. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy a poklademe lupínky másla. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 1 hodinu. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
V horké lázni si roztopíme čokoládu a tuk (horká lázeň je hrnec s vodou, ve kterém je menší hrnec, kam si dáme čokoládu…
více o Piškotové dezertíky na špejli
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme…
více o Banánový koláč se smetanou