Mouku smícháme s kakaem a solí. Ušleháme máslo a cukr, přidáme žloutky, smetanu a extrakt vanilky. Řádně prošleháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a solí. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladničce odpočinout.
Z těsta vytvoříme kuličky o trochu větší než lískový ořech, cca 2,5 cm. Obalíme v cukru krystal a klademe na pečicí papíry na plech. Dáváme je dál od sebe, pečením lehce nabydou. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky jamku. Pečeme na 180 stupňů 10 minut, ne déle. Necháme vychladnout a pak přesuneme z papíru.
Obalovat můžeme místo v cukru také v prošlehaném bílku a pak v mletých oříšcích.
Po upečení důlky naplníme čokoládovým krémem – pytlíkem s úzkou násadou nebo ustřiženým růžkem mikrotenového sáčku.
Náplň: 1/3 hrnku medu, 1/3 hrnku šlehačky, 1/2 lusku vanilky, 113 g čokolády na vaření, 28 g másla
Zahřejeme šlehačku, med, vanilkový lusk až k varu. Mícháme, dokud se směs nespojí. Odstraníme vanilku.
Čokoládu nasekáme na malé kousky a přelijeme horkou směsí. Vše dobře promícháme a přidáme máslo pokojové teploty. Ještě chvíli prošleháme a necháme ochladit na požadovanou hustotu. Pak plníme úzkou zdobičkou nebo pomocí ustřiženého růžku mikrotenového sáčku.
Plnit můžeme i pařížským hustým krémem nebo i nutelou smíchanou a prošlehanou s kouskem másla a troškou rumu.
Na těsto všechny ingredience smícháme a dáme do lednice na půl hodiny odležet. Potom ho vyválíme do koláčové formy cca…
více o Pórkový koláč se slaninou
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové