Mouku smícháme s kakaem a solí. Ušleháme máslo a cukr, přidáme žloutky, smetanu a extrakt vanilky. Řádně prošleháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a solí. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladničce odpočinout.
Z těsta vytvoříme kuličky o trochu větší než lískový ořech, cca 2,5 cm. Obalíme v cukru krystal a klademe na pečicí papíry na plech. Dáváme je dál od sebe, pečením lehce nabydou. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky jamku. Pečeme na 180 stupňů 10 minut, ne déle. Necháme vychladnout a pak přesuneme z papíru.
Obalovat můžeme místo v cukru také v prošlehaném bílku a pak v mletých oříšcích.
Po upečení důlky naplníme čokoládovým krémem – pytlíkem s úzkou násadou nebo ustřiženým růžkem mikrotenového sáčku.
Náplň: 1/3 hrnku medu, 1/3 hrnku šlehačky, 1/2 lusku vanilky, 113 g čokolády na vaření, 28 g másla
Zahřejeme šlehačku, med, vanilkový lusk až k varu. Mícháme, dokud se směs nespojí. Odstraníme vanilku.
Čokoládu nasekáme na malé kousky a přelijeme horkou směsí. Vše dobře promícháme a přidáme máslo pokojové teploty. Ještě chvíli prošleháme a necháme ochladit na požadovanou hustotu. Pak plníme úzkou zdobičkou nebo pomocí ustřiženého růžku mikrotenového sáčku.
Plnit můžeme i pařížským hustým krémem nebo i nutelou smíchanou a prošlehanou s kouskem másla a troškou rumu.
Žloutky a cukr vyšleháme do bělavé pěny a vmícháme 150 g nutelly. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou ho…
více o Piškotová roláda s nutellou
Na kousky pokrájenou cibuli osmahneme na 25 gramech másla. Jakmile zesklovatí, přidáme pokrájené žampiony (kostičky,…
více o Žampionová omáčka s cibulí
Na oleji necháme zpěnit na hrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou uzenou krkovičku a lehce osmahneme.…
více o Poctivá zelňačka se smetanou
Tvaroh vmícháme s pomazánkovým máslem, rumem a polovinou cukru. Zbylí cukr přidáme do horkého espresa, přimícháme likér…
více o Banánovo-kávové tiramisu